Derneğimiz

İzmir Multipl Skleroz Derneği, -İMSD- 1988 yılında Multipl Skleroz'lu hasta ve yakınları, gönüllüler, konuya ilgi duyan doktor, psikolog, hemşire, sosyal hizmet uzmanları, hukukçular ve diğer ilgili kişilerce kurulmuştur

Yazının devamı
Anasayfa Geri Dön

Sık Sorulan Sorular

MS, ölümcül değildir. İstatistikler, çoğu MS'linin normal bir ömür süresine sahip olduklarını gösteriyor. MS'le ilişkisi olduğu düşünülen pek çok ölümde hastalığın ilerlemiş basamaklarında görülen komplikasyonlar rol oynar. MS'te erken ve etkili tedavi, bu komplikasyonları önleyebilir. MS, çok çok nadir durumlarda kötücül ilerleyici ve ölümcül olabilir.
Bu kesinlikle doğru değildir. MS'li pek çok birey hiç kimseden hiçbir yardım almaksızın yürür durumda kalabilir. Bununla birlikte, daha uzun süredir MS'li olanların bazıları aletlere gereksinim duyabilirler. Buna ek olarak halen yürüyebilenler de düşmeden doğabilecek zararları engellemek amacıyla tekerlekli sandalye, baston ve skuter gibi yardımcı cihazlar kullanabilirler. MS'lilerin yalnızca %25'i tekerlekli sandalye kullanmak ya da ömürlerini yatakta geçirmek zorunda kalabilirler. Çünkü, onların yeni düzenleyici ilaçlar bulunmadan önce yürüme şansları yoktur. MS'te Hastalığın Seyri konusunda derneğimizden bilgi alabilirsiniz.
MS'in şimdilik tedavisi olmayan bir hastalık olduğu doğrudur ancak, günümüzde Amerikan Federal İlaç Dairesi (-ki ülkemizde de Sağlık Bakanlığı) tarafından onay almış olan ve MS'e neden olan şikayetleri yavaşlatmaya ya da hastalığın seyrini değiştirmeye yönelik olarak kullanılan ilaçlar mevcuttur. Buna ek olarak, sağaltıma yönelik pek çok gelişme MS'teki yakınmaların çözümüne yardımcı olurken bizlere ömrümüzü daha kaliteli ve verimli geçirebilmek için ışık tutuyor. Günden güne ilerleyen tedavi araştırmaları ve MS'in günümüzde eskiye göre daha iyi anlaşılması, hastalığın tedavisinin bulanacağı konusunda bizlere son derece umut veriyor. MS'te Tedavi Seçenekleri konusunda derneğimizden bilgi ve yardım alabilirsiniz.
İşten kaynaklanan normal boyutlardaki stresin MS üzerinde etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Fakat; yorgunluk, konsantrasyon zorluğu gibi belirtiler iş ortamında sorunlara neden olabilir. MS'lilerin yaklaşık %30'u 20 yılı aşkın bir süredir günde 8 saat çalışmaya devam edebiliyorlar. Amerikan Ulusal MS Topluluğu bu oranın daha da yüksek olabileceğini, iş değiştirme/bırakmaların çalışanla işveren arasındaki tutumların değişmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. MS ile ilgili iş, işveren ve istihdam konularında karşılaşılan sorunlarda derneğimizden bilgi yardımı alabilirsiniz.
MS Etkinlikleri

Dernek Etkinliklerimiz

Yaklaşan herhangi bir etkinlik bulunamadı

Önceki Etkinlikler