MS ve Yorgunluk

Yorgunluk/ ‘fatig’ multipl skleroz’un (MS) en yaygın belirtilerinden biridir ve hastaların yaklaşık %80’ininde gözlenmektedir. Bir insanın, ev ve işteki, işlevsellik becerisini belirgin olarak engelleyebilir ve iş gücünün erken kaybının birincil nedenlerinden biridir. Yorgunluk hafif aktivite sınırlılıkları olan bir kişide en baskın semptom olabilir.

MS yorgunluğunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Devam eden çalışmalar yorgunluk ve yorgunluğun kesin bir yolla ölçümü için bir belirteç olarak kullanılabilecek, objektif bir testi bulmaya çalışmaktadır. Bazı MS hastaları, aile fertlerinin, arkadaşlarının, iş arkadaşlarının ya da işverenlerinin bazen, yorgunluklarını yanlış anladıklarını ve onların, depresyonda olduklarını ya da yeterince çaba göstermediklerini düşündüklerini, ifade etmektedirler.

YORGUNLUK VE HALSİZLİK

MS’de yorgunluğun çok farklı türleri görülebilir. Örneğin, mesane işlev bozukluğu ya da geceleri ortaya çıkan kas kasılmalarına sahip insanlar, uyuma güçlüğü yaşayabilir ve sonuç olarak yorgunluklarında bir kötüleşme yaşayabilirler.  Ya da depresyondaki hastalarda da yorgunluk kötüleşebilir. Günlük işlerini (giyinme, diş fırçalama, banyo yapma, yemek hazırlama gibi) tamamlamak için çok fazla efor harcama ihtiyacı hisseden herhangi birinde yorgunluk kötüleşebilir.

Yorgunluğun bu kaynaklarına ek olarak, MS’li bireyler için eşsiz bir diğer yorgunluk türü vardır. MS yorgunluğu olarak isimlendirilen bu türün özellikleri MS’li olmayan kişilerdekinden farklıdır ve şu şekilde gözlenir;

• Genellikle günün başlangıcında görülür,
  • Dinlendirici bir gece uykusu sonrasında bile sabah erken saatlerde başlar,
  • Günün ilerleyen saatlerinde kötüleşme eğilimi gösterir,
  • Nem ve sıcaklıkla artma eğilimindedir,
  • Yorulmadan ve aniden başlar,
  • Genellikle normal yorgunluktan daha şiddetlidir,
  • Günlük sorumlulukların bitirilememesi daha muhtemeldir.

MS’le ilişkili yorgunluk, depreyon ya da fiziksel hasarın derecesi ile direkt ilişkili olarak gözükmemektedir.

YORGUNLUĞUN TEDAVİSİ

Yorgunluk; depresyon, tiroid hastalıkları ya da anemi gibi tedavi edilebilir tıbbi durumlarda görülebileceği gibi, çeşitli ilaçların yan etkisi ya da hareketsizlik/inaktivitenin bir sonucu olarak da görülebileceğinden, MS’li bireyler için yorgunluk bir sorun olursa mutlaka doktora başvurmalıdırlar.

Kapsamlı bir değerlendirme yorgunluğa neden olan yardımcı faktörlerin tanımlanmasına yardımcı olabilir ve bireysel ihtiyaçlara uygun bir tedavinin geliştirilmesini sağlayabilir. Yorgunluğun tedavi yönetimi şunları içerir;

• Çalışarak tedavi; iş ve evdeki görevleri basitleştirerek,
  • Fiziksel tedavi; düzenli bir egzersiz programı geliştirmek, günlük görevleri sadeleştirmek ve enerjiyi koruyan yürüyüş yollarını öğrenmek,
  • Uykunun düzenlenmesi; uyumaya engel olan diğer MS semptomlarının (spastisite, üriner problemler) tedavisi ve kısa süreli uyku ilaçlarının kullanılması,
  • Psikolojik müdahale; stres yönetimi, gevşeme egzersizleri, bir destek grubuna üyelik ya da psikoterapi,
  • Sıcaktan kaçınma; aşırı sıcaktan kaçınmak ve serinlemek,
  • İlaçlar; Amantadin hidroklorid ve Modafinil en yaygın reçetelenen ilaçlardır.

Uzm. Dr. Turan POYRAZ
Medifema Hastanesi, İzmir