MS ve Egzersizler

Yapılan çalışmalar egzersizlerin atakların önlemesi konusunda direk etkileriyle ilgili kesin sonuçlar belirtmemektedir. MS hastalığında egzersizler hastalık sonucu ortaya çıkan semptomların tedavi edilmesi ve hafifletilmesinde etkilidir. Egzersizler hastaya kendi üzerinde uygulayarak ve uygun duyu girdisi verilerek öğretilmelidir. Fizyoterapist kontrolünde kişinin mevcut durumuna uygun olarak verilen egzersizler hiçbir zaman yorgunluk oluşturmamaktadır. Hatta düzenli olarak yapılan egzersizler MS hastalarının en belirgin şikayeti olan yorgunluk üzerinde de etkilidir ve yorgunluğu azaltmaktadır. Yorgunluğu önlemede günün uygun saatlerinde yapılması,  gevşeme eğitimlerinin verilmesi ve ortam ısısının ayarlanması  önemlidir.

Germe Egzersizleri: Kas gerginliklerini azaltmak, eklem hareket kayıplarını önlemek amacıyla verilir. Eklem hareket açıklıklarının artırılması kasların etkili çalışmasında çok önemlidir. Hastalara öncelikle gövdeyle ilgili kaslar olmak üzere germe egzersizleri verilmelidir ( Resim 1).

Postür Egzersizleri : İyi postur ( duruş) vücudun günlük aktiviteler sırasında etkili kullanılmasına yardımcıdır. Yerçekimine karşı başarılı hareketin yapılmasında etkilidir. Postür egzersizlerinde, kor kasları dediğimiz gövdede bulunan ve derinde yer alan kaslar çalıştırılmalıdır. Bu kaslar dengeyi sağlama ve yürümede çok etkili olan kaslardır. Uygun vücut dizilimini sağlamaktadırlar ( Resim 2). Postür egzersizleri öncelikle hasta otururken verilmelidir.

Aerobik Egzersizler: Büyük kas gruplarını çalıştıran sürekli, ritmik ve dinamik egzersizlerdir. Aerobik egzersizler, yürüme, koşma, merdiven çıkma, bisiklete binme, dans etme ve yüzme gibi aktivitelerle  farklı kas gruplarını kullanmayı içerir.

Kuvvetlendirme Egzersizleri: Kasların ortaya çıkardığı kuvveti artırmaya yönelik egzersizlerdir. Kuvvetlendirmede serbest ağırlıklar, elastik bantlar kullanılarak kasa yönelik yüklenmeler yapılmaktadır. Bu egzersizlerde hastanın tolere edebileceği şekilde kasa uygulanan yük miktarı ve dinlenme araları değiştirilmektedir.

Endurans Egzersizleri

Kasların yada solunum sisteminin dayanıklılığı artırmak amacıyla verilen egzersizlerdir. Dayanıklılığı artırmada belirli sürelerde egzersizleri fazla sayıda yapma yada bir egzersizi yaparken belirli süreyi tamamlama şeklinde yöntemler kullanılır.

Denge  Egzersizleri

Önce oturma düzeyinde eğitime başlanmalı ve gövde üzerinden ve ayak tabanından uygun duyusal girdi verilmelidir. Ayakların yere tam temas ettiğinden emin olunmalıdır.

Uygun vücut dizilimi sağlandıktan sonra ağırlık aktarma egzersizleri yapılmalıdır. Hasta gövdesiyle sağa-sola ağırlık aktarma aktivitesini yapabilmelidir

Oturma düzeyinde uygun duyusal girdilerle sağ-sol taraf gövde kaslarının etkili kullanılması ve eklem hareket açıklığı sağlanmalıdır. Gövde döndürme egzersizleri yapılmalıdır

Yürüme egzersizleri

Oturma düzeyindeki egzersizlerden sonra ayakta durma egzersizlerine geçilmelidir. Ayakta durma egzersizleri yürümeye hazırlık olarak verilen egzersizlerdir. Yürümenin düzgün olabilmesi için ayak tabanın yerle tam teması sağlanmalıdır. Yere tam temas eden ayaklar üzerine ancak düzgün duruş sağlanabilir ( Resim 7). Fizyoterapist hastaya ayakta duruşta uygun duyusal girdiler vermelidir. Hastanın ayağının yere tam teması ve uygun diziliminin sağlanmasında ayak ortezlerinden yada uygun ayakkabılardan faydalanılabilir.

Denge ve yürüme güçlüklerinin tedavisinde yoga t’ai chi ve pilates gibi egzersizler kullanılmaktadır. Bu egzersizlerde solunumla beraber, vücut kaslarının etkili kullanımı söz konusudur.

Su içi egzersizler: 27-29 C0 su sıcaklığında hastalara su içinde egzersizler verilmektedir. Değişik aparatlarla su içinde denge, gevşeme, germe, kuvvetlendirme gibi değişik amaçlarla egzersizler verilmektedir.

Ev egzersiz Programı

Fizyoterapi programları her MS’li hastaya özel olacak şekilde verilmelidir. Ev egzersiz programlarının başarılı olmasında hoşa giden, bol çeşitli, amaca yönelik ve gerçekçi olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Hastalarda yorgunluk, zayıf motivasyon, depresyon, aile desteğinde azalma, bilişsel sorunlar olabileceği bilinmelidir. Egzersizler yazılı olarak verilmeli ve asla zorlayıcı olmamalıdır.