MS'te Aşı Uygulamaları

Aşılar ölü ya da etkinliği zayıflatılmış mikroorganizmalar (enfeksiyona neden olan bakteri yada virus) içeren ve enfeksiyon hastalıklarına karşı korumada kullanılan biyolojik ürünlerdir.

Bir kısım aşı uygulamalarının  sağlıklı bireylerde Multipl Skleroz (MS) gelişim riskini arttırdığına ve  MS ataklarını  tetiklediğine ilişkin veriler mevcuttur. Bu nedenle gerek MS hastaları gerek aile hekimleri sağlıklı bireylere ve MS hastalarına Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen veya özel durumlarda yapılması gereken (Afrika, Güney Amerika gibi yurtdışı ülke seyahatleri ) aşıları uygulamakla ilgili endişe duyabilmektedirler. Diğer yandan  enfeksiyonların   MS hastalarında  ataklara (hastalık aktivitesi artışı) neden olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış olup  enfeksiyonlardan korunma MS hastaları için oldukça önem arz eder.

Aşağıda bazı aşıların  MS hastalarında kullanımı, sağlıklı bireylerde MS gelişim riski ile ilgili çalışmalar ve kanıtlar sunulmuştur.

Canlı Atenüe Aşılar(Enfeksiyon etkeninin etkisinin azaltılarak uygulandığı aşılar):

BCG (Verem): BCG aşı uygulamasının MS hastalarında güvenli olduğu ve MS hastası olma riskini arttırmadığı düşünülmektedir. (Kanıt düzeyi orta)

Kızamık, Polio (çocuk felci), Çiçek aşıları: Bu aşıların uygulamalarının MS hastalığında kullanımları  ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Kızamık aşısı uygulamasının MS hastası olma riskini arttırmadığı düşünülmektedir.Polio aşılaması ve  MS hastası olma riski ile ilişkili yeterli veri bulunmamaktadır.

Suçiçeği: Bu aşı  uygulamasının MS hastalarında güvenli olduğu belirtilmekle birlikte kanıt düzeyi düşüktür. Ancak daha önce suçiçeği ile karşılaşmamış ve bağışıklık sistemini baskılayan özellikli MS tedavisi alacak hastaların tedaviye başlamadan 6 hafta önce bu enfeksiyona karşı aşılanması gereklidir. Suçiçeği aşılaması ve MS hastası olma riski ile ilişkili yeterli veri bulunmamaktadır.

İnaktive Aşılar (Enfeksiyon etkeninin etkisinin yok edilerek uygulandığı aşılar):

Hepatit B Aşısı: Bu aşı uygulamasının MS hastalığı gelişim riskini  ve MS hastalarında atak gelişimini arttırmadığı düşünülmektedir. (Kanıt düzeyi düşük) Hepatit B aşılaması ve MS hastası olma riski ile ilişkili yeterli veri bulunmamaktadır.

İnfluenza (grip): Bu aşı uygulamasının MS hastalarında atak riskini arttırmadığı düşünülmektedir.(Kanıt düzeyi yüksek)

Tetanoz: Bu aşı uygulamasının MS hastalarında atak riskini arttırmadığı düşünülmektedir.(Kanıt düzeyi düşük). Tetanoz aşı uygulamasının MS hastası olma riskini azalttığına dair kanıtlar mevcuttur ancak henüz yeterli  veri bulunmamaktadır.

Tifo:  Bu aşı uygulamasının MS hastalarında kullanımı ve MS hastası olma riski ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. (Kanıt yetersiz)

Tüm bu bilgiler ışığında ,

• Hepatit B, Varicella, İnfluenza ve Tetanoz aşılarının MS hastalarına uygulanması güvenlidir
  • Atak geçiren MS hastalarına aşı uygulaması ataktan 4-6 hafta sonra yapılmalıdır
  • İnaktive aşılar MS tedavisi alan (Avonex®, Betaferon®,  Rebif®, Aubagio®, Copaxone®, Gilenya®, Alemtizumab, Mitoksantron, Tecfidera® Tysabri®) hastalara uygulanabilir
  • Canlı aşıların genel görüş olarak MS hastalarına uygulanması önerilmez
  • Ailede MS öyküsü olan kişilere canlı aşı uygulaması yapılması ile igili yeterli veri bulunmamakta bu tip durumlarda Nöroloji uzmanlarınca değerlendirme ve enfeksiyon riski ile MS gelişme riski göz önüne alınarak karar vermek gerekmektedir.

Kaynaklar :

1. Immunization and MS. A summary of published evidence and recommendations. Rutschmann O.T, McCrory D.C, Matchar D.B and the Immunization Panel of the Multiple Sclerosis Council for Clinical Practice Guidelines. Neurology 2002 59:1837-1843
  2. Immunizations and risk of multiple sclerosis: systematic review and meta-analysis Farez F.F, Correale J. J Neurol(2011) 258:1191-1206
  3. www.turkgeriatri.org/pdf/Ulusal_Asi_Calistayi_Rapor_2014.pdf
  4. Vaccinations and The Risk of Relapses in Multiple Sclerosis Confavreux C ve arkadaşları. The New England Journal of Medicine Vol344 No:5 319-326

Yard. Doç. Dr. Zeynep ELMAS
 İzmir Üniversitesi, Medicalpark Hastanesi