MS ve Sigara

Multipl skleroz(MS) genetik ve çevresel faktörlerin neden olduğu sebebi bilinmeyen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Çok sayıda genin ve genetik faktörün bağışıklık sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırıldığı bilinmektedir. Bununla beraber bazı çevresel faktörlerin de MS hastalığı görülme riskini arttırdığı düşünülmektedir. Bunlara örnek olarak şunları verebiliriz; genç yaşlarda Ebstein Barr virüsü enfeksiyonuna yakalanma, ultraviyole ışığa maruz kalmak ve D vitamini eksikliği.

Sigara içmek ya da pasif içici olarak sigaraya maruz kalmak, özellikle kalp, damar hastalıkları ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa yol açabilmektedir. MS ve sigara arasındaki ilişki uzun süredir tartışma konusudur. Son yıllara kadar sigaranın MS üzerine etkisi olmadığı düşünülmekteyse de yakın zamanlı çalışmalarda sigaranın MS üzerine olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Sigaranın içinde bulunan toksik maddeler bağışıklık sisteminin çalışmasını etkilemektedir. Sigara tüketimi modern dünyada 20. yüzyılın başlarında artmaya başlamış ve özellikle 1950-2000 yıllar arasında yaklaşık 3 kat artmıştır. Bununla beraber MS hastalığı görülme riski bu dönemde bazı coğrafi bölgelerde özellikle kadınlarda artış göstermiştir.  Bu durum sigara içimi ile MS hastalığı arasında ilişki olabileceğini akla getirmektedir. Uzun süre sigara tüketenlerde MS’e yakalanma riski artmaktadır ve bu risk günlük sigara içme miktarı ile artış göstermektedir. MS hastalarında ise fazla miktarda tüketilen sigara hastalığın daha ağır seyretmesinde rol almaktadır.

Tek atak geçiren klinik izole sendrom olarak adlandırdığımız grupta sigara içenlerde 2. atak geçirme oranı daha yüksek ve MS hastalığı görülme oranı daha fazladır. MS hastalarında sigara içilmesi hastalığın ataklarla seyreden formdan sürekli ilerleyici forma dönüşmesini kolaylaştırmaktadır. Sigara içen MS hastalarında hastalık daha ağır seyretmektedir ve kalıcı özürlülük gelişme olasılığı daha fazla olabilmektedir. Bir çalışmada primer progresif MS dediğimiz daha ağır özürlülüğe yol açan hastalık formu sigara içenlerde daha fazla saptanmıştır ve Manyetik Rezonas görüntülerde (MR) beyinde MS lezyonlarının volümü artmaktadır.

Pasif içicilik şeklinde sigaraya maruz kalmak ile MS görülme riski arasındaki ilişki net değildir. Pasif içicilikte sigara dumanına maruz kalınan sürenin fazlalığı riski arttırmaktadır. Yakın zamanlı çalışmalarda sigara dumanının bile hastalığın gidişatını olumsuz etkilediği gösterilmeye başlanmıştır. Hamileliğinde sigara tüketen annelerden doğan bebeklerin gelecekte MS’e yakalanma riski ile ilgili çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Çocukluk başlangıçlı MS hastalarında yapılan çalışmalarda ebeveynleri sigara içen çocuklarda içmeyenlere göre MS görülme riski daha yüksek saptanmıştır. Bu grupta sigaraya maruz kalma süresinin fazlalığı hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Özellikle hayatın ilk 15 yılı içinde maruz kalınan çevresel faktörler MS hastalığı için risk teşkil etmektedir. Anne karnında sigaraya maruz kalmak, çocukluk çağından itibaren başlanan sigara tüketimi MS’e yakalanma riskinde artışa sebep olabilir.

MS hastalığı ağır seyreden hastalarda maalesef birçok nörolojik sekel bulgular kalmaktadır. Hastalığı ağırlaştırdığına dair kanıtlar bulunan sigarayı hastalarımızın kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.

Uzm. Dr. Ozan SAGUT
Medigüven Hastanesi, Salihli