Sınırlar

Güven ve barışın hâkim olduğu bir dünya için, güvenli bağlanma modeli sergileyen, kendinle ve diğerleriyle sağlıklı ilişkiler kurabilen esnek ve geçirgen sınırlara sahip insanlar gerekir.

Sonsuz ve sınırsız bir evrende yaşıyoruz. Dünyamız kendi şekliyle sınırlı. Doğadaki denge ve uyum belli sınırlarla çevrili. Ya insanların sınırları? Etrafımıza baktığımızda kimilerinin sınırları kalın duvarlarla çevrili, kimileri tamamen açık, kimilerinin açık noktaları var ama genelde kapalı olduğunu düşünür, kimileri geçirgen, şeffaf ve bağlanma modelimize göre değişebilen daha birçok model sayabiliriz. Peki ya sizin sınırlarınız hangi model? Anne karnındaki sınırlarımız en güvenli olandır. Bebek kendini güvende hisseder. Doğum, ilk defa bilinmez ve henüz sınırlarını oluşturmadığımız bir dünyaya açıldığımız yerdir. Güvensizlik duygusuyla karşılaştığımız, ardından korkuyu hissettiğimiz, dünyada etrafımıza korunma duvarlarını örmeye başlarız. Hayata güvenmek, bağlanma modelimizle ve özgüvenle ilgili olarak gelişir. Ruhsal anlamda dengeli ve sağlam isek, fiziksel ve zihinsel dengemiz de sağlamdır. Çevremizde dengeli ve sağlam diye nitelendirdiğimiz insanlara baktığımızda, dengelerini şeffaf ve geçirgen sınırlarla koruduklarını görürüz. Koşullara ve duruma göre esneyen bir yapıları vardır. Dünyadaki insan profiline baktığımızda, çoğunlukla güvensiz agresif, sert bir yapının hakim olduğunu görürüz. O yüzden ülkelerarası sınırlarda dikenli teller mayınlar, nükleer silahlar, ordular var. Güven ve barışın hâkim olduğu bir dünya için, güvenli bağlanma modeli sergileyen, kendisiyle ve diğerleriyle sağlıklı ilişkiler kurabilen esnek ve geçirgen sınırlara sahip insanlar gerekir. Kendini güvende hisseden insan, karşıdakine de güvenir, böyle bir durumda iç barış sağlanmış olur. İç barışı sağlayan insanlar huzurlu ve dengeli olur. Artık onların huzuru başkalarının huzuruna bağlı değildir. Kıymetli ve zor elde edilen huzur ve güven, esnek ve şeffaf sınırlarla korunur. Vücudumuzda geçirgen olan derimiz bedenimizi sınırlandırır. Yaşamın sonuna dek değişim göstererek, esneyip bükülerek varolan ana yapıyı korur. Bedenimizdeki milyarlarca hücre şeffaf ve geçirgen sınırlarıyla esneyerek, çoğalarak, değişerek varolan öz programlarında yaşayıp görevlerini yapmaya devam ederler. Ve hepsi birbirleriyle uyumlu çalışır. Bu mükemmel işlerliğe sahip bedenimizi özü ile ve varolanı korumak üzere sınırlar inşa etmek üzere bir yaşam formülü oluşturabildiğimiz oranda sağlıklı sınırlara, ruha ve bedene sahip oluruz. Biz isteklerimizi hayata karşı duruşumuzu belirlemediğimiz sürece sınır ihlalleri olması kaçınılmazdır. Çoğu zaman sınır ihlallerine bizim izin verdiğimizi unutur, öfkeleniriz. Bazen bir parça sevgi ve onay için tüm sınırları canımızın yanacağını bilerek açarız. Ve en çok birinci derece yakınlarla bunu yaşarız. Kendimizin ve karşımızdakinin sınırlarını zorlayarak, sürekli bir savaşın içinde yaşamak ya da iç barış ve huzurla yaşayacak sınırları belirlemek bize kalmış.

SEMA TÜRKEL
2006-2011 yıları arasında İzmir MS Derneği Başkanı